Robotë dhe makina elektrike, Kina lidere e inteligjencës artificiale

Tech

Robotë dhe makina elektrike, Kina lidere e inteligjencës artificiale

Kina synon të bëhet lider botëror i Intelligjencës artificiale (IA) deri në vitin 2030 duke lënë pas SHBA-në.
Për arritjen e këtij qëllimi, qeveria kineze miratoi më datën 18 qershor 2017 një strategji ambicioze që mbështetet në tri shtylla kryesore; puna për ecjen me hapin e teknologjisë dhe aplikimeve te Intellingjencës artificale deri në vitin 2020, realizimi i objektivave kryesore deri në vitin 2015, Kina bëhet lider botëror në këtë fushë deri në vitin 2030.
Intellingjenca artificiale, energjia e rinovueshme, robotika dhe makinat elektrike janë disa nga prioritetet kryesore të qeverisë kineze për ta kthyer Kinën nga një manifakturë e botës në një pioniere të tëknologjisë.
Një fond prej rreth 22 milliardë dollarësh do të vihet në dispozicion deri në vitin 2020 për zbatimin e kësaj strategjie.

Deri në vitin 2025, ky fond parashikohet të arrijë deri në 750 miliardë dollarë.